Bedank je AI-assistent niet: er zijn betere manieren om je veiligheid te verzekeren

Young teenage female using laptop, ai, chatbot assistant. Youth, artificial intelligence, education, lifestyle leisure technology concept

Van jongs af aan leren we om netjes ‘alsjeblieft’ en ‘dankjewel’ te zeggen als je iets vraagt of krijgt. Deze beleefdheidsvorm passen we inmiddels ook toe op onze zoekmachines. Tegen Google’s zoekbalk doen we nog vrij nors en kortaf, maar ChatGPT kan vaak rekenen op een allervriendelijkste bejegening. Je kunt je daarbij afvragen of dat wel zo effectief is, of misschien zelfs ronduit schadelijk.

Verspilde energie

Je legt een vraag voor, ook wel een prompt genoemd, aan ChatGPT, CoPilot of een andere AI-assistent. Binnen een mum van tijd heeft het programma het hele internet afgespeurd om met een uitgebreid antwoord op de proppen te komen. Dat scheelt jou een hoop uitzoekwerk en daar ben je het programma erkentelijk voor. Met een ‘Bedankt, Siri’ of een ‘Goed gedaan, ChatGPT’ ronden we het gesprek op een sociaal wenselijke manier af. Kost niets, zou je denken.

Maar in werkelijkheid zijn al die dankbetuigingen allesbehalve gratis. Sterker nog, met een miljoen dankberichten zou je een heel huishouden een maand lang van stroom kunnen voorzien. Alleen al het maken van een AI-afbeelding staat gelijk aan een volledig opgeladen smartphone. En dan zijn er nog de gigantische servers die jaarlijks miljarden liters water vereisen om gekoeld te blijven. Je verspilt dus wel degelijk veel energie met een berichtje dat toch nooit de gewenste uitwerking zal hebben.

Antropomorfisch denken

Beleefd zijn tegen AI komt ook voort uit onze neiging tot antropomorfisch denken. Daarbij dichten we menselijke eigenschappen toe aan dieren, of in dit geval dingen. Dat lijkt in het begin heel onschuldig, maar het kan er uiteindelijk toe leiden dat we AI anders gaan zien. Als iets dat op zichzelf bestaat, bewust is, onze gevoelens kan interpreteren en zelf gevoelens kan ontwikkelen. In werkelijkheid ‘geeft’ AI niets om jouw goede manieren. Het is niet in staat om tussen de lijnen te lezen en zal dat naar verwachting ook nooit leren.

Veilig omgaan met AI

De beleefdheidsvormen mag je dus achterwege laten. Maar het is wel verstandig om er een paar goede omgangsvormen op na te houden. Juist omdat we AI wel eens als een behulpzame vriend zien, geven we soms meer prijs dan ons lief is. Met deze tips gebruik je AI op een veilige en prettige manier:

Wees je bewust van de risico’s

AI kan je veel zoekwerk uit handen nemen, maar ook flinke hoofdpijn bezorgen. Hou er in ieder geval rekening mee dat AI niet hetzelfde is als een encyclopedie. AI speurt het hele internet af naar alles wat er over het betreffende onderwerp is geschreven. En wat er allemaal over is geschreven, hoeft niet per se waar te zijn. Je kunt er dus niet blindelings op vertrouwen dat het antwoord op jouw prompt ook echt klopt. Als er geen of te weinig informatie te vinden is, hebben AI-programma’s ook weleens de neiging om antwoorden te verzinnen. Dit zijn zogenaamde ‘hallucinaties’.

Gebruik een VPN

Zowel particulieren als bedrijven hebben inmiddels de weg naar AI weten te vinden. Privé zet je het bijvoorbeeld in om je volgende reis naar Zuid-Amerika samen te stellen. En op het werk krijg je in kortere tijd veel meer gedaan. Je AI-assistent komt zo veel privacygevoelige informatie te weten. Als cybercriminelen deze informatie onderscheppen, kunnen ze veel schade aanrichten. 

Je legt de drempel een stuk hoger door een VPN te gebruiken. Alle data worden dan via een versleutelde tunnel naar de dichtstbijzijnde VPN-server geleid. Na encryptie stuurt de server ze door naar de eindontvanger. Zo kun je je eigen IP-adres afschermen, waardoor ook de herkomst van de data privé blijft.

Weet wat je deelt

AI-modellen moeten voortdurend getraind worden. Dat gebeurt op basis van data die de gebruikers zelf invoeren. Al je prompts, antwoorden, maar ook je IP-adres en persoonsgegevens worden bewaard en gebruikt voor deze trainingsdoeleinden. Dat geldt dus ook voor  bedrijfsinformatie of privacygevoelige klantgegevens in ingevoerde documenten. Met een betaald abonnement kun je de mate van gegevensbescherming vergroten. Toch is het goed om dit, zeker als je een gratis versie gebruikt, bij elke prompt in het achterhoofd te houden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *