Energie-efficiëntie in de technische industrie: Duurzame oplossingen voor een groenere toekomst

windmolens

Energie-efficiëntie in de technische industrie is altijd ‘on the road’. Een veelbesproken onderwerp dat steeds hoger op de internationale agenda staat. Niet alleen op die van de overheden, maar ook op die van het bedrijfsleven en consumenten. Volgens de Green Deal, de afspraken tussen de overheid en bedrijven en organisaties om duurzame plannen door te voeren, kan de Nederlandse industrie nog zeker 20 procent besparen op energiekosten door gebruik te maken van meer energiezuinige aandrijfsystemen. In deze blog nemen we energie-efficiëntie in de technische industrie onder de loep.

1.    De voordelen van energie-efficiëntie in de technische industrie 

Meer efficiënt omgaan met energie en met name een drastische vermindering van de CO2-uitstoot zijn inmiddels mondiale speerpunten. Voor consumenten, maar zeker ook voor de industrie. Zo heeft de Europese Unie verschillende doelstellingen en regels voor energietechnologieën en -innovaties opgesteld. Energie-efficiëntie draagt namelijk bij aan het realiseren van de energie- en klimaatdoelstellingen. En dat heeft, al dan niet op termijn, een positieve impact op het milieu.

Het doen van investeringen in technologieën die leiden tot een verduurzaming van het energiegebruik draagt bij aan een beperking van de CO2-reductie en klimaatverandering. Daarnaast leidt energie-efficiëntie, door een beperking van de productiekosten, tot een verbetering van de (inter)nationale concurrentiepositie. Met name op de lange termijn. Meer duurzame methoden verbeteren veelal de projectkwaliteit in de bouw- en maakindustrie en leveren, door circulaire processen, aanzienlijk minder afval. 

Energie-efficiëntie drijft de industrie tot betere materiaalkeuzes, een circulaire aanpak en nieuwe technisch specialisten. Dat leidt tot een verandering in het aanbod van technische vacatures en een aanpak die de milieueffecten van projecten of producten aanzienlijk vermindert. Doordat de focus op zowel consument- als overheidsniveau steeds meer op duurzaamheid en bewustzijn ligt, levert dit een belangrijk concurrentievoordeel. Verbetering van workflow, technologie en software zorgen voor een betere reputatie. Niet alleen naar buiten toe, ook onder werknemers krijgen deze duurzame oplossingen voor bedrijven meer ‘awareness en commitment’, een steeds prominentere positie.

2.    Energiebesparingsmaatregelen en duurzame oplossingen voor bedrijven

Om de doelstellingen voor energie-efficiëntie in de technische industrie te realiseren, stelt de EU eisen aan specifieke sectoren en apparaten waar een energiebesparingspotentieel in zit. Zo ook aan de technische industrie, waar in het algemeen met name binnen de kantoren, magazijnen en de fabrieken zelf nog heel wat energiebesparingsmogelijkheden liggen. Kortom, het zijn de gebouwen zelf waar volop duurzame oplossingen voor bedrijven liggen. Binnen de Europese Unie verbruiken gebouwen de meeste energie, zo’n 40 procent. Renovatie en innovatie als isolatie, het plaatsen van zonnepanelen of het optimaliseren van verwarming-, ventilatie- en luchtbehandelingssystemen zijn enkele voorbeelden.

Het mooiste is natuurlijk dat de technische industrie tal van mogelijkheden ontwikkelt die het zelf kan inzetten. Met name in de automatisering huizen tal van energiebesparingen. Automatisering brengt intelligentie in de energiesystemen. Het monitoren en (automatisch) bijsturen van energiegebruik bijvoorbeeld. Waar en wanneer moet een ruimte gekoeld of juist verwarmd worden en is dat op bepaalde momenten wel echt nodig? Maar ook het stimuleren in gebruik van milieuvriendelijk vervoer draagt enorm bij. Elektrische bedrijfsvoertuigen, oplaadpunten, mogelijkheden bieden aan gebruik van duurzaam openbaar vervoer of met de fiets naar het werk, het draagt allemaal bij.

3.    Energietechnologieën en -innovaties

Nieuwe, milieuvriendelijke technologieën, het verkleinen van de ecologische voetafdruk, het terugdringen van emissies, digitalisering, circulariteit en energie-efficiëntie. Dikgedrukte agendapunten voor CO2-reductie en klimaatverandering, niet alleen met het oog op de toekomst. Ze spelen nu!

De toekomst op gebied van energie-efficiëntie in de technische industrie is afhankelijk van het voldoende kunnen opwekken, maar valt of staat uiteindelijk voornamelijk met het voldoende kunnen opslaan van duurzame energie. Met de opslag kunnen schommelingen als, minder zon- en windkracht, worden opgevangen. Dat is noodzakelijk, want we hebben het hier over de opslag op enorme industriële schaal. Dat is een vereiste om bijvoorbeeld ook het gebruik van waterstof voldoende toekomstperspectief te bieden. 

Waar we in eerdere blogs al opperden dat samenwerkingen essentieel zijn, is dat bij een energie-efficiënte technische industrie niet anders. De sector zelf, kennisinstellingen, overheden, investeerders enerzijds, maar de in de vlug veranderende wereld blijft de uitvoerende technici in de meesten vacatures techniek de hoofdrol spelen. Benieuwd naar meer informatie over techniek vacatures? Neem eens een kijkje op Synsel.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *