ESP-lampje brandt? Dit moet je weten en doen

Elektronische stabiliteitscontrole (ESP) is een belangrijke veiligheidsfunctie die helpt voorkomen dat de auto gaat slippen of de controle verliest. Als het ESP-lampje brandt, dan betekent dat dat er een probleem is met het systeem en dat het mogelijk niet goed werkt. Nooit negeren!

Wat doet ESP precies?

ESP staat voor elektronische stabiliteitscontrole (“Electronic Stability Program“). ESP is een tractiecontrole zoals ASR (tractiecontrole) en DTC (dynamische tractiecontrole) en VAS (Vehicle Stability Assist) en is bedoeld om ongelukken door slippen te voorkomen. Sinds 2011 is ESP in Europa in alle auto’s verplicht. Oudere auto’s hebben dus geen ESP. Naast gordels en airbags, wordt ESP gezien als een van de belangrijkste veiligheidssystemen dat naar schatting meer dan een half miljoen levens heeft gered.

ESP is een automatisch systeem dat voelt wanneer de banden óf de bestuurder de grip verliest en hierop reageert. Daarvoor monitort ESP of de gewenste richting (aan de hand van de stuurrichting) overeenkomt met de daadwerkelijke richting van de auto (gemeten met laterale acceleratie, voertuigrotatie en de individuele wielsnelheden).

Bij verlies van grip door de banden past ESP de tractie aan om weer grip te krijgen. Bij verlies van grip door de bestuurder, worden de remmen automatisch ingezet om glijden te voorkomen. Het remmen wordt toegepast per individuele band zodat de auto de juiste kant opgaat. Sommige ESP-systemen verminderen ook de motorkracht totdat er weer controle is.

Waarom brandt mijn ESP-lampje?

Het lampje is GEEL. Of het toont alleen de lettercombinatie ESP, of het toont een auto met slipsporen, zie afbeelding.

Het ESP-lampje wordt geactiveerd wanneer de computer te weinig informatie krijgt om het ESP te activeren, zoals G-kracht, gaspedaalstand, remsignaal, stuuruitslag, wielen omwentelingen. Een brandend ESP-lampje betekent dat de ESP te weinig informatie krijgt, en daarom niet naar behoren werkt. Leuk, maar wat betekent dat? Bij regen of gladheid is je ESP je allereerste signaal dat je grip verliest, nog voordat het te laat is. Ga je te scherp de bocht in met teveel vaart? Je ESP kan dan gaan knipperen.

Een brandend ESP-lampje is een indicator dat het ESP op zeer korte termijn nagekeken moet worden. Ook als je nog prima kunt rijden.

Kan ik rijden met een brandend ESP-lampje?

Een tijdelijke oplichting, dus soms kort branden, geeft dus aan dat er even niet genoeg informatie was en de auto zijn grip dreigt te verliezen. Rustiger rijden – langzamer, minder scherp de bocht in – zou dat al moeten voorkomen. Laat je auto wel op korte termijn nakijken, want het ESP is een belangrijk veiligheidssysteem dat nu niet voor jou en je passagiers werkt. Blijft je ESP-lampje branden? Dan moet je direct actie ondernemen.

Wat moet ik nu doen?

Kun je nog rijden? Doe dit zo voorzichtig mogelijk en ga naar je garage. Als je hiermee onnodig wacht – want je moet echt nog even naar de kapper of bakker – dan kan de waarschuwing omslaan in een storing. Je auto rijdt dan niet meer en je moet ‘m laten ophalen door een garage. Zonder Wegenwacht-abonnement en op verre locatie kan dat prijzig zijn.

De garage leest de eventuele storingscode, loopt de computer na en doet een diagnose.

ESP-lampje brand af en toe

Wanneer het ESP-lampje kort brandt, dan is het omdat het elektronisch stabiliteitsprogramma koerscorrecties uitvoert. Pas je snelheid aan en let goed op. Laat je ESP nakijken in de garage.

ESP-lampje blijft branden!

Wanneer je ESP-lampje blijft branden, dan is er een storing met je ESP. Je ESP werkt niet goed en moet door een garage worden nagekeken. Stop met wat je doet en ga naar de garage.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *