Veilig zelf een camper inrichten, waar moet je op letten? 

Veilig zelf een camper inrichten, waar moet je op letten? 

Heb je een camper gekocht die wat liefde en aandacht nodig heeft of ga je helemaal zelf het interieur inbouwen van een camper? Bij het opnieuw inbouwen van het interieur van een camper of een bestaand interieur aanpassen moet je rekening houden met een aantal punten. Hieronder hebben we een paar aandachtspunten op een rij gezet zodat je veilig het interieur van je camper kunt aanpassen.  

Veilig zelf een camper inrichten, waar moet je op letten? 

Waar je op moet letten bij de aanleg van een keukenblok in je camper 

Van een keukentje in je camper zal je veel plezier beleven, mits je deze op een veilige manier aansluit. Bij een keuken in een camper heb je te maken met water, elektriciteit en gas. Met name de aanleg van het gas is een punt van aandacht in een camper. Wanneer je op gas kookt moet je gastank in een gasbun staan die afgesloten is van het interieur van je camper. Gas is zwaarder dan lucht en zal naar de bodem zakken zodat de gasbun aan de onderzijde een rooster moet hebben van minimaal 100 vierkante centimeter waarlangs gas wat weglekt kan ontsnappen.  

Tussen de gasfles en de gasleiding moet een gasdrukregelaar gemonteerd worden die ervoor zorgt dat er niet een te hoge gasdruk kan ontstaan. Gasleidingen die zijn ingebouwd in een camper zijn veiligheidshalve niet flexibel maar van koper of staal. Het gedeelte van de gasleiding die gekoppeld zit aan de gasdrukregelaar is meestal wel de bekende flexibele oranje slang en dient elke 8 jaar vervangen te worden. 

Veilig zelf een camper inrichten, waar moet je op letten? 

Waar moet je op letten als je een elektrisch systeem gaat aanleggen in je camper? 

In een camper elektra aanleggen is een specialistische klus. Benieuwd hoe? Kijk eens op: https://camper-elektra.com/. Het woongedeelte van een camper krijgt stroom vanuit een huishoud accu. Deze accu is beter bestand tegen langdurig stroomgebruik en kan beter tegen ontladen. Je begint met het tekenen van een stroomschema. Hierbij inventariseer je welke stroomverbruikers je aan boord hebt en hoeveel stroom ze nodig hebben zoals lampen, een dieselkachel, 12 en 24 volt stroompunten en een koelkast. De dikte van de draad die je moet gebruiken wordt namelijk bepaald door de hoeveelheid stroom die er doorheen moet lopen. Bij twijfel over de aanleg van elektra in een camper kun je het beste de hulp van een expert inroepen.  

Comfort in je camper: Kachel inbouwen 

Als je in de winter op vakantie wilt gaan met je camper dan is het wel zo comfortabel dat je de kachel kunt aanzetten. Je kunt bijvoorbeeld een Chinese diesel kachel inbouwen om de camper mee te verwarmen. Het inbouwen van een diesel kachel is niet heel moeilijk, maar heeft wel wat aandachtspunten. Het verwarmingssysteem bestaat uit een kachel, eventueel luchtslangen met luchtuitlaten en eventueel een aparte dieseltank. De kachel monteer je bijvoorbeeld onder een bank of de bijrijdersstoel. Je moet dan wel gaten boren door de bodem van je camper voor de uitlaat van je kachel, en je kunt eventueel ook nog luchtslangen koppelen aan de kachel om de warmte gelijkmatig door de camper te verspreiden. Je kunt de kachel direct aansluiten op de dieseltank van je camper, of als je dat prettiger vindt een aparte dieseltank voor monteren. Vervolgens moet je de kachel alleen nog aansluiten op de huishoudaccu van je camper.  

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *