Het internet is een fantastische plek waar we veel kunnen leren en delen. Maar wist je dat elke keer als we online zijn, we stukjes informatie over onszelf achterlaten? Dit maakt ons kwetsbaar voor datalekken. Op www.digitrust.nl kun je hier meer over lezen. Datalekken betekent dat onze privé-informatie, zoals namen, adressen of zelfs wachtwoorden, in verkeerde handen kunnen vallen.
De risico’s van datalekken
Elke keer dat er een datalek plaatsvindt, komt onze persoonlijke informatie in gevaar. Het kan zijn dat een hacker toegang krijgt tot je e-mails, je foto’s of zelfs je bankgegevens. Dat klinkt best eng, nietwaar? Voor organisaties is het risico zelfs nog groter, omdat ze veel klantgegevens hebben.
Belang van privacybescherming
Het beschermen van je eigen privacy en die van een organisatie is dus superbelangrijk. Voor goede maatregelen om informatie te beschermen kun je denken aan CCV pentesten.Hiermee wordt gecheckt hoe veilig je gegevens zijn. Zie het als een soort test om te zien of er zwakke plekken zijn waar hackers gebruik van kunnen maken.
Privacywetgeving in een notendop
Er zijn wetten die ervoor zorgen dat onze privacy beschermd blijft. Bedrijven mogen niet zomaar alles doen met de informatie die ze over ons verzamelen. Er zijn regels over wat wel en niet mag en dat is best wel fijn. Zo weten we dat er grenzen zijn aan wat bedrijven met onze gegevens mogen doen. De privacywetgeving is er niet zomaar. Het is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat de persoonlijke informatie van mensen beschermd wordt. Dit betekent dat er regels zijn waaraan bedrijven en organisaties zich moeten houden als ze met jouw gegevens werken. Dit klinkt misschien allemaal een beetje saai en juridisch, maar het heeft direct invloed op jou en mij.
Een van de bekendste stukken wetgeving hierover is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Deze wet zorgt ervoor dat bedrijven niet zomaar alles mogen doen met de gegevens die ze over je hebben. Ze moeten bijvoorbeeld duidelijk maken waarvoor ze je informatie gebruiken en ze mogen het niet zomaar delen met anderen. Als ze dat wel willen doen, hebben ze jouw toestemming nodig.
Bescherm jezelf en je privacy
Nu vraag je je misschien af hoe je jezelf kunt beschermen. Veilig online zijn lijkt misschien complex, maar met een paar slimme gewoonten zit je al snel goed. Hier wat tips:
Hou software, apps en besturingssystemen up-to-date. Fabrikanten sturen updates om bekende zwakke plekken te dichten. Gebruik verschillende wachtwoorden voor verschillende accounts. Een wachtwoordmanager kan helpen alles bij te houden. Klik niet zomaar. Vertrouw je een link of bijlage niet? Klik er niet op. Phishing-aanvallen via valse mails zijn populair. Openbare wifi moet je proberen te vermijden. Deze netwerken zijn vaak onbeveiligd. Gebruik bijvoorbeeld een VPN (Virtual Private Network) om je verbinding te beveiligen. Check de URL. Zie je ‘https’ voor het webadres? Dat is een goed teken. Sites zonder die ‘s’ zijn minder veilig. Met deze basisstappen verminder je al veel risico’s en surf je een stuk veiliger.